Fäbodar

Iets specifiek voor Dalarna zijn de fäbodar, zomerboerderijen.
Deze traditionele manier van veehouderij stamt uit de Middeleeuwen en is nergens zo wijdverbreid in Zweden als in Dalarna. Ze zijn ontstaan, omdat het grasland dicht bij de boerderij gebruik moest worden voor hooiland. De dieren werden daarom in de zomer naar de hoger gelegen bossen gebracht. In de fäbod werd er gemolken en er werd o.a. boter en kaas gemaakt. De vrouwen en kinderen verbleven op de fäbod, de mannen bleven achter op de boerderij.

Bastberget was in de jaren 1800 de grootste fäbod van heel Scandinavië. Hier leefden toen ongeveer 100 huishoudens en 600 dieren. Deze fäbod is gelegen ca. 30 km ten zuiden van Sifferbo. De traditionele manier van boeren bestaat hier al meer dan 400 jaar en wordt nog steeds toegepast. In de zomerperiode is Bastberget te bezoeken. Er worden dan o.a. boter, wei-kaas en kaas op de traditionele manier gemaakt.

  

In Leksand bestaat nog een "levende" fäbod, Ljusbodarna, die ’s zomers te bezoeken is.

Tegenwoordig zijn de paden naar de fäbodar uitstekend geschikt om over te wandelen, fietsen en moutainbiken. Een beschreven en bewegwijzerde fietsroute is de Fäbodleden in de gemeente Gagnef.
Deze route is ca. 200 km lang en gaat voornamelijk over onverharde wegen die door het heuvelachtige en bosrijke landschap slingeren.

Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.