Dalarna

Ligging

De provincie Dalarna ligt in Svealand in Midden-Zweden, tegen de Noorse grens aan.
Dalarna is een leeg, uitgestrekt en dunbevolkt gebied, ongeveer even groot als België en slechts ca. 275.000 inwoners. Je kunt dus optimaal genieten van de rust en de ruimte.
Het is zeer goed bereikbaar vanuit Nederland en België en het midden van Dalarna ligt ongeveer 1400 km vanaf Utrecht. Vanuit Stockholm ben je per auto in 2 tot 4 uur in Dalarna.

Verkeer

Zweden heeft een goed onderhouden netwerk van wegen en snelwegen. Ook 's winters worden de wegen goed begaanbaar gehouden.
Het voeren van dimlicht is altijd verplicht, dus ook overdag en winterbanden zijn verplicht tussen 1 december en 31 maart!

Klimaat

De gemiddelde temperaturen in de zomerperiode zijn te vergelijken met die van Nederland. Het warme seizoen (mei-september) kent daarentegen meer zonneschijn door langere dagen, stabielere temperaturen en een geringe luchtvochtigheid. In het zomerse hoogseizoen zijn de dagen zeer lang en wordt het nauwelijks donker.
De koude winters, met sneeuw en ijs, zijn dragelijk door de droge en vaak heldere zonnige dagen.

Natuur

De natuur van Dalarna is fantastisch en zeer gevarieerd. Dalarna heeft een heuvel- en berglandschap, met in het midden het Siljanmeer en daarnaast vele stromende rivieren.
Het noordelijke landschap bestaat uit hoge bergen, met o.a. de Njupeskär waterval.

Dalarna heeft een zeer grote rijkdom aan diersoorten. Enkele bijzondere diersoorten die voorkomen zijn: elanden, beren, wolven, lynxen, veelvraten en in het noorden rendieren.
De flora is ook zeer rijk. Vele boomsoorten, vooral sparren, dennenbomen en berken, vele planten- en bloemensoorten ook heel bijzondere, o.a. allerlei soorten orchideeën. Daarnaast vele bessenstruiken, met name de vossenbessen en bosbessen en vele mossoorten zoals het baardmos en vooral in het noorden van Dalarna het rendiermos en vele soorten paddestoelen, o.a. de cantharel.
Er zijn meer dan tweehonderd kleinere en grotere natuurreservaten en drie nationale parken in Dalarna.

Zweden kent naast Noorwegen en Finland een uniek gewoonterecht, het allemansrecht (op zijn Zweeds 'Allemansrätt'). Dit houdt in: Iedereen mag gebruik maken van alle grond, publiek en privé bezit, op voorwaarde dat de natuur niet wordt aangetast of verstoord.

Cultuur

Het Dalarnapaard ‘Dalahäst’ is het symbool van Dalarna. Deze houten paardjes worden met de hand gemaakt en kleurrijk beschilderd. De enige echte wereldberoemde Dalarnapaardjes worden gemaakt in Nusnäs, in de buurt van Mora.

Midzomer, het belangrijkste feest na de kerst, wordt in Dalarna nog zeer uitgebreid gevierd. De midzomervieringen, het planten van de meiboom (Zweeds: Majstångsresning), met volksmuziek, mensen in klederdracht, optochten en dansen rond de meiboom, zijn een bijzondere attractie en vinden plaats in juni.
Bijna elk dorp heeft zijn eigen meiboom van klein tot groot. In Leksand aan het Siljan meer wordt de hoogste meiboom van Dalarna geplaatst, dit is altijd een groot feest.

De meest bekende bezienswaardighden zijn: de kopermijn in Falun, het Zorn museum in Mora en Carl Larsson-gården in Sundborn.
De twee grote attractieparken zijn: Leksand Sommarland in Leksand en Tomteland bij Mora.

Kenmerkend voor Dalarna zijn ook de typische Falu rode huisjes met witte daklijnen. Falurood (Zweeds: faluröd) is de kleur van een pigment dat afkomstig is van het ertsafval uit de kopermijn in Falun.

Zomerimpressie

Hieronder is een leuk filmpje over Zuid-Dalarna.

Links


Boek een leuk en comfortabel huisje bij
Sifferbo Stugby en B&B

Een kleinschalig en gezellig vakantiepark en B&B gelegen midden in de natuur. Geriefelijke, moderne en volledig uitgeruste huisjes.


Voor wandelcoaching in Dalarna
Geke Kloosterhof |
coaching in de natuur

Wandelcoaching arrangementen in Dalarna beschikbaar.

Falun Weather