Falu Gruva

Falu Gruva is een kopermijn en museum in Falun. Eén van de bezienswaardigheden die zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Het Mijngebied van de grote Koperberg is één van de veertien monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden en is opgenomen op deze lijst in 2001.

De Zweedse naam voor het monument is Kopparbergslagen. Het bevindt zich bij Falun, rondom de berg Kopparberget. Het is een unieke getuige van de industriegeschiedenis van Zweden. De kopermijn was in werking sinds het einde van de 8e eeuw. In de 17e eeuw werd dit gebied het belangrijkste industriegebied van Zweden en was zeer belangrijk voor de nationale economie. Vanaf de 18e eeuw ging het echter bergafwaarts. Uiteindelijk is de mijn op 8 december 1992 gesloten.

Typisch voor dit monument is het grote gat in de grond, de "Great Pit". Dit gat is ontstaan in 1687 door een enorme instorting. Hierna is het gat steeds groter geworden door de mijnactiviteiten. Nu is het 95 meter diep en 350 meter breed. Er is een uitzichtpunt waarvan je de "Great Pit" goed kunt bekijken. De maximale diepte van de mijn is 600 meter en de diepste mijnschacht is op 440 meter.

Rond het gapende gat van de mijn staan oude, originele mijngebouwen. In Falun vindt men vele historische gebouwen en in de omgeving zijn er veel overblijfsels van de periode van industriële bloei. Je kunt de ondergrondse mijn bezoeken met een rondleiding van 1 uur, het museum bezoeken en een rondwandeling maken rond de "Great Pit".
In de zomerperiode, van 15 juni t/m 15 augustus, rijdt er een klein mijntreintje rond en kun je een bezoek brengen aan de fabriek waar de Falu rood verf wordt gemaakt.

Falu Gruva

De rondleiding met een gids door de ondergrondse mijn is een hele belevenis, je ontdekt een wereld van kronkelende trappen en gangen, grote ondergrondse kamers en imponerende diepliggende mijnschachten. De temperatuur in de mijn is ongeveer slechts 5 graden het gehele jaar door. Via een lange trap daal je af in de mijn tot 67 meter onder de grond. Via een lift ga je weer naar boven. De wandeling door de mijn is ongeveer 700 meter lang en duurt één uur. Tijdens de rondleiding wordt een spannend verhaal verteld over een verdwenen mijnwerker.
De rondleiding wordt ook in het Engels gegeven en alleen in de zomerperiode ook nog in het Duits.
Kinderen onder de 3 jaar mogen niet in de mijn. Het is aan te bevelen om warme kleren en goede schoenen met profiel te dragen. Iedereen krijgt ter bescherming een helm en een fel oranje regencape aan.

Falu Gruva

Het wandelpad van ongeveer 2 km rond de "Great Pit" is vooral ’s zomers erg populair, met mooie uitzichten op de "Great Pit".

In het museum zijn te zien: de historie van de mijn, de historie van de koper- en ijzerproductie, een collectie van modellen en kasten met mineralen en munten.

De Falun kopermijn is de bakermat van het typische Falu rood, dé Zweedse huizenkleur. Het pigment is afkomstig uit deze mijn. Op het terrein rond de "Great Pit" bevindt zich de originele fabriek van deze Falu rood verf.
Meer informatie in het Engels vind je via Falu Gruva.

Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.