Zomeractiviteiten

Dalarna is een prima bestemming voor de zomervakantie, mede door de lange zomeravonden.
Eén van de favoriete bezigheden in Zweden is ’s avonds heerlijk een worstje grillen op een grillplaats aan een meertje.

Dalarna biedt vele mogelijkheden om volledig tot rust te komen, maar ook om actief bezig te zijn. De natuur is afwisselend en uitdagend met de diepe bossen, vele meren, snelstromende rivieren, spannende wildernis, rustige weggetjes, uitnodigende weiden, authentieke boerderijen en een fantastisch rijke flora en fauna. Daarnaast ook nog rust en ruimte, vele schitterende natuurgebieden en natuurreservaten. Deze betoverende natuur biedt volop mogelijkheden voor allerlei sportieve en ontspannende buitenactiviteiten, in alle jaargetijden en geschikt voor iedereen. Bijvoorbeeld actief wandelen en fietsen of ontspannend vissen en paddestoelen of bessen plukken.

WandelenIn deze fantastische natuur kun je prachtige wandeltochten maken, van kleine dagtochten tot meerdaagse tochten. Er zijn vele beschreven en gemarkeerde wandelroutes in geheel Dalarna. Onderweg kom je regelmatig kleine of grotere schuilhutten tegen, in sommige hiervan kun je ook overnachten.
In de regio van Gagnef zijn vele wandelroutes mogelijk, totaal zijn er zelfs 480 km gemarkeerde wandelpaden aanwezig. Enkele wandelpaden gaan over zeer oude traditionele paden langs de fäbodar (zomerboerderijen).
Een ander zeer mooi natuurgebied met prachtige wandel- en hiking paden is Gyllbergen, het grootste natuurreservaat van Borlänge met totaal ca. 1700 hectare.
Een lange afstandswandelroute is de "Siljansleden". Deze wandeling gaat grotendeels rondom het Siljan meer en is totaal 340 km lang.

Wandelcoaching onder leiding van een gediplomeerd wandelcoach is ook mogelijk. Zie de website van Geke Kloosterhof | coaching in de natuur.Op de website Dalarna-wandelen vind je meer informatie over het Wandelen in Dalarna.

FietsenDalarna is een schitterend gebied om heerlijk te fietsen. Vooral omdat de kleinere wegen heerlijk rustig zijn kun je er naar hartenlust de mooiste fietstochten maken. Fantastisch fietsen door allerlei afwisselende landschappen over kleine asfaltwegen en over de onverharde gravelwegen. Het landschap is meestal glooiend en licht heuvelachtig, met weinig hoogteverschillen.
De "Siljansleden" is naast een wandelroute ook een fietsroute van totaal 310 km. Delen hiervan kunnen als dagtochten worden gefietst.
Een andere fietsroute die ook door Dalarna gaat is de "Sverigeleden", een van de mooiste en langste fietsroutes van Zweden.
Voor mountainbikers zijn sinds enkele jaren routes aangelegd in diverse plaatsen in Dalarna van licht tot heel zwaar. Voor meer informatie zie Biking in Dalarna


GolfenDe golfbanen in Dalarna vormen een onderdeel van het totale landschap. Ze zijn schitterend gelegen en gaan naadloos over in de omringende natuur. Te midden van de rijke natuur en te midden van akkers en bosranden.
Er zijn vele golfbanen aanwezig en de meesten hebben 18 holes. De golfbanen zijn vrij toegankelijk, indien je in het bezit bent van een 'handicap'. De greenfee's zijn redelijk betaalbaar, ongeveer 40 - 45 euro per dag.
Je vindt o.a. 18 holes golfbanen in Gagnef, Borlänge, Falun, Leksand, Tällberg, Mora en Rättvik.

WateractiviteitenDe vele meren en rivieren bieden zeer vele mogelijkheden voor allerlei wateractiviteiten.
Er zijn volop zwemmogelijkheden in één van de vele meertjes of in de rivier Dalälven. Indien het weer wat minder is, biedt het zwemparadijs Aqua Nova in Borlänge een alternatief.
Verder zijn er vele mogelijkheden voor vissen, kanovaren, (wildwater)kajakken en raften.
Beken, rivieren en grotere en kleinere meren herbergen een breed scala van vissoorten. Ook wildwatervissen is mogelijk in de rivier Dalälven. Om te mogen vissen moet je wel een visvergunning kopen.
Je kunt kanotochten maken met Canadese kano's of met kajaks over de rivieren (o.a. de Dalälven) en de vele meren. Daarnaast is het ook mogelijk om te wildwater kajakken en zelfs te raften in de stroomversnellingen van de Västerdalälven.
In diverse plaatsen in Dalarna kun je kano's en/of kajaks huren.

Links


Boek een leuk en comfortabel huisje bij
Sifferbo Stugby en B&B

Een kleinschalig en gezellig vakantiepark en B&B gelegen midden in de natuur. Geriefelijke, moderne en volledig uitgeruste huisjes.


Voor wandelcoaching in Dalarna
Geke Kloosterhof |
coaching in de natuur

Wandelcoaching arrangementen in Dalarna beschikbaar.