Mora en het Zorn museum

Mora

Mora, gelegen aan de noordkant van het Siljan meer, is een leuk plaatsje met een rijke historie. Het meest bekende van Mora is het Zorn museum, zie beschrijving hieronder. Maar daarnaast zijn er nog meer bezienswaardigheden.
Er zijn diverse mooie oude gebouwen, o.a. de Lutherse kerk en klokkenstoel geheel van hout, en enkele standbeelden, o.a. van Gustav Vasa en van een langlaufski r.
In Mora eindigt de Vasaloppet, het grootste jaarlijkse langlaufevenement van Zweden. Deze wedstrijd gaat over een afstand van 90 km van S len naar Mora in Dalarna. De Vasaloppet kent zijn oorsprong in de Zweedse geschiedenis; de Zweed Gustav Vasa legde deze route af om mensen op te roepen hem te helpen Zweden te bevrijden van de Deense onderdrukking. Nadat dit gelukt was werd hij tot koning gekroond. Bij de finishplaats is het Vasaloppsmuseum gevestigd, waar o.a. een zeer leuke film te zien is over de Vasaloppet en zijn geschiedenis.
In het centrum is een autovrije winkelstraat met diverse kleine winkeltjes en gezellige caf s en restaurants.

  Gustav Vasa

Zorn museum

De kunstenaar Anders Zorn is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Mora en Dalarna. Hij leefde van 1860 tot 1920 en is de beroemste schilder van Zweden, zoals Rembrandt in Nederland is.
Hij is vooral bekend om zijn portretkunst, zijn weergaven van het vrouwelijk naakt en zijn levendige afbeeldingen van het water. Behalve deze prachtige levensechte schilderijen maakte hij ook houtsnijwerk en standbeelden. Het museum gaat over het leven en werk van Anders Zorn en geeft ook een aardig beeld van Zweden in de 19e en 20ste eeuw.

Naast het museum kun je Zorng rden bezoeken, het huis en de tuin van Anders en Emma Zorn. Anders Zorn was een tijdgenoot en vriend van Carl Larsson, zie Carl Larsson-g rden.
Het museum is het gehele jaar geopend.
Meer informatie in het Engels vind je via Zorn museum.

Zorn   Zorn

Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.