Reisinformatie en routes naar Dalarna

Dalarna ligt ongeveer 1400 km van Utrecht en is zeer goed bereikbaar vanaf Nederland. Je kunt reizen per auto, vliegtuig of trein. Een groter of kleiner deel van de autoreis kun je afleggen met de boot.

Zweden heeft een goed onderhouden netwerk van wegen en snelwegen en de wegen zijn meestal heerlijk rustig.
Ook 's winters worden de wegen goed begaanbaar gehouden, zelfs met veel sneeuw (beter dan in Nederland en België). Het voeren van dimlicht is altijd verplicht, dus ook overdag en winterbanden zijn verplicht tussen 1 december en 31 maart.
Hou vooral in de ochtend en avond rekening met overstekend wild. Elanden komen met name in Midden- en Zuid-Zweden veel voor en u dient altijd alert te zijn op overstekende elanden. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild.

Per auto en boot

Er zijn diverse routes mogelijk met verschillende overtochten: via Göteborg of Oslo met de boot vanaf Kiel, via Malmö met de boot vanaf Travemünde of het grootste deel zelf te rijden via kleinere boot-overtochten. Ook vanuit Denemarken zijn er diverse mogelijkheden. Wat het goedkoopste is, is vooral afhankelijk van de tijd van het jaar dat je reist.

De gemakkelijkste en meest relaxte route is met de Stena Line vanaf Kiel naar Göteborg.
De boot vertrekt zowel heen als terug iedere dag s avonds om 17:45 of 18:45 uur en je komt de volgende dag aan om 9:15 uur.
Meer informatie is te vinden via Stena Line. Vanaf Utrecht naar Kiel is 550 km. Vanaf Göteborg naar bijv. Borlänge is ca. 460 km, bijna 6 uur reistijd per auto.

Voor bestemmingen in West-Dalarna kan ook gekozen worden voor de overtocht Kiel naar Oslo met de Color Line. De luxe ferries op deze route vertrekken iedere dag om 14:00 uur vanuit zowel Kiel als Oslo, om de volgende dag om 10:00 uur in Oslo of Kiel aan te komen. Vanuit Oslo naar Dalarna is het dan nog ca. 4 tot 6 uur rijden, afhankelijk van de bestemming.

Een andere route is met Finnlines van Travemünde naar Malmö. Vertrek zowel heen als terug iedere dag om 22:00 uur (zaterdag 23:00 uur) met aankomst de volgende dag om 07:00 uur (zondag 08:30 uur). Voor deze nachtvaarten is een hutreservering verplicht.
Vanaf Utrecht naar Travemünde is 520 km. Vanaf Malmö naar bijv. Borlänge is ca. 665 km, bijna 8 uur reistijd per auto.
Voor meer informatie zie website Finnlines.

Natuurlijk kun je ook (bijna) helemaal rijden, ga dan via Puttgarden (Duitsland) met de veerboot naar Rødby(Denemarken) en vervolgens neem je de indrukwekkende Öresundbrug die Denemarken met Zweden verbindt. Voor meer informatie zie website Öresundbrug.

Een ander alternatief is om via Puttgarden met de veerboot naar Rødby te varen en daarna met de veerboot via Helsingør (Denemarken) naar Helsingborg (Zweden). Meer informatie is te vinden via Scandlines.

Per vliegtuig

Vanuit Amsterdam Schiphol vertrekken meerdere vluchten per dag naar Stockholm Arlanda, van de KLM, SAS en Norwegian. Vanaf Arlanda naar bijv. Borlänge is ca. 220 km, ongeveer 3 uur reistijd per auto.

Op Arlanda zijn verschillende autoverhuurbedrijven aanwezig. Vooral vanaf Arlanda is het ook heel eenvoudig om een rechtstreekse trein te nemen naar Borlänge/Falun. De treinreis duurt slechts 2 uur. Zie hieronder voor meer informatie over het reizen per trein in en naar Zweden.

Voor degenen die naar het westelijk deel van Dalarna reizen, kan vliegen naar Oslo Lufthavn een alternatief zijn. Daarna moet er nog ca. 4 uur met de auto verder worden gereisd om uw bestemming te bereiken.

Per trein

Het is ook mogelijk om de gehele reis naar Dalarna per trein af te leggen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 24 uur sporen naar bijv. Borlänge. In Utrecht kan bijv. de City Night Line naar Kopenhagen worden genomen, om daar verder te reizen met de X2000 (de Zweedse hogesnelheidstrein) naar Mjölby, waar overgestapt moet worden op een regionale trein naar Borlänge. Meer informatie is te vinden op de website van de Treinreiswinkel.

De informatie op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23-1-2024 en er kan geen rechten aan worden ontleend.

Links


Boek een leuk en comfortabel huisje bij
Sifferbo Stugby en B&B

Een kleinschalig en gezellig vakantiepark en B&B gelegen midden in de natuur. Geriefelijke, moderne en volledig uitgeruste huisjes.